header-sub-light

Licht

Ontspannen genieten in een sfeervolle woonkamer, veilig uitrusten in de slaapkamer, een inspirerende werkruimte. Voor al die belangrijke dingen in je leven wil je een fijne plek hebben, met voldoende ruimte maar vooral ook de juiste lichtinval, effectieve en sfeervolle verlichting én een comfortabel binnenklimaat. Want natuurlijk en kunstmatig licht zijn essentieel voor gezond en comfortabel wonen en werken.

Licht en gezondheid

Gedurende de dag zorgt de rotatie van de aarde in combinatie met ons klimaat voor verschillende lichtomstandigheden, zowel in kleur als in intensiteit. Het menselijk lichaam, en met name de productie van de hormonen melatonine en cortisol, wordt beïnvloedt door dit dag-nachtritme. Cortisol geeft ons een actief en alert gevoel; melatonine daarentegen maakt ons slaperig en ontspannen. Het in stand houden van deze balans is van groot belang: het maakt dat we overdag lekker in ons vel zitten en ’s nachts goed slapen.

“Zicht op licht”: lichtadvies op maat

Bij het ouder worden neemt het functioneren van de oogpupillen af. Ze gaan niet wijd genoeg meer open met als gevolg dat er onvoldoende licht het netvlies bereikt en het gezichtsvermogen afneemt. Staar leidt tot een wazig, troebel zichtvermogen. Deze, maar ook aandoeningen als lichtgevoeligheid en ziektes als macula degeneratie, glaucoom en diabetische retinopathie leiden tot beperkingen in het dagelijks leven.

Veel van deze visuele aandoeningen kunnen verlicht worden met behulp van visuele hulpmiddelen en zorgvuldig gekozen daglicht- en verlichtingsoplossingen. Denk aan verduisterende zonwering, daglichtlampen en vergrootlampen.

Samen met een aantal partners ontwikkelen wij onder de noemer “zicht op licht”, lichtadvies op maat. Want verbeterd zicht maakt niet alleen de omgeving meer veilig en toegankelijk, het vergroot ook de vaardigheden en versterkt het vertrouwen in het uitvoeren van alledaagse bezigheden.

Licht en ruimte

Naast de gezonde en positieve invloed van licht (en de warmte ervan) schept licht ook visuele ruimte. Kamers, gangen en functionele ruimtes – en meer in het bijzonder de grootte ervan – worden bepaald door een uitgebalanceerde verlichting. Daarnaast is licht essentieel voor het waarnemen van kleur. Zowel daglicht als kunstlicht is dus onontbeerlijk.

Door samen met jou slim na te denken over de constructie, plaatsing en keuze van daglichtproducten, zonwering en binnenverlichting, kunnen wij je helpen bij het creëren van gezond en optimaal woonplezier!